måndag 18 februari 2013

Bönan bakar semlor

 Här står jag och ska just starta semmelbaket

 Tänk på att tvätta tassarna

 Ta ett paket jäst för söta degar

 Smula ner jästen i en bunke

 Smält en massiv smörklump

 Häll i mjölk i det smälta smöret

 Känn med tassen att det är lagom varmt

 Blanda jästen med mjölk- och smörsörjan

 Mortla kardemumma om du har starka armmuskler som jag

 Häll ner den finmortlade kardemumman i bunken tillsammans med salt och socker

 Rör ner massa mjöl och blanda med en trägaffel

 Vänta på att degen jäser så den nästan tar över världen och häll ut den på bordet

 Dela degen i små bitar

 Rulla runda bullar av bitarna

 Ät några bitar

 Lägg bullarna på en plåt där de måste jäsa under en rutig duk

 Låt någon annan ta hand om disken

 Pensla bullarna med mjölk när de är färdigjästa

 Grädda bullarna i ugnen

 Ansträng dig jättemycket och gör din egen mandelmassa

 Kör mandlarna och socker i en maskin

 Vispa grädden med elvisp.

 Semmelverkstaden kan börja!

 Skär av ett lock på varje bulle

 Mosa runt mandelmassan med grädde så den blir mjuk

 Fyll varje bulle med mandelmassa

 Och grädde. Lägg ett lock på varje semla och häll över mängder av florsocker.

Nu är semlorna klara!


Recept för 39 semmelbullar
(det blir lite mer deg som man kan äta upp)
 50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
2 tsk krossad kardemumma
2 krm salt
12 dl mjöl

Ugn: 225 g i 8-10 minuter

 Mandelmassa
 200 g sötmandel
200 g socker
lite vatten

Blandas i hushållsmaskin till en deg.

Vispgrädde 
efter behag

1 kommentar:

Tant Grön sa...

Vilka bra tips, tack Bönan! Särskilt det där om disken. Men jag blev lite rädd för den svällande degen, tänk om svamparna smiter!