Här står jag och ska just starta semmelbaket
Tänk på att tvätta tassarna
Ta ett paket jäst för söta degar
Smula ner jästen i en bunke
Smält en massiv smörklump
Häll i mjölk i det smälta smöret
Känn med tassen att det är lagom varmt
Blanda jästen med mjölk- och smörsörjan
Mortla kardemumma om du har starka armmuskler som jag
Häll ner den finmortlade kardemumman i bunken tillsammans med salt och socker
Rör ner massa mjöl och blanda med en trägaffel
Vänta på att degen jäser så den nästan tar över världen och häll ut den på bordet
Dela degen i små bitar
Rulla runda bullar av bitarna
Ät några bitar
Lägg bullarna på en plåt där de måste jäsa under en rutig duk
Låt någon annan ta hand om disken
Pensla bullarna med mjölk när de är färdigjästa
Grädda bullarna i ugnen
Ansträng dig jättemycket och gör din egen mandelmassa
Kör mandlarna och socker i en maskin
Vispa grädden med elvisp.
Semmelverkstaden kan börja!
Skär av ett lock på varje bulle
Mosa runt mandelmassan med grädde så den blir mjuk
Fyll varje bulle med mandelmassa
Och grädde. Lägg ett lock på varje semla och häll över mängder av florsocker.
Nu är semlorna klara!
Recept för 39 semmelbullar
(det blir lite mer deg som man kan äta upp)
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
2 tsk krossad kardemumma
2 krm salt
12 dl mjöl
Ugn: 225 g i 8-10 minuter
Mandelmassa
200 g sötmandel
200 g socker
lite vatten
Blandas i hushållsmaskin till en deg.
Vispgrädde
efter behag
1 kommentar:
Vilka bra tips, tack Bönan! Särskilt det där om disken. Men jag blev lite rädd för den svällande degen, tänk om svamparna smiter!
Skicka en kommentar